Guláš z hlívy ústřičné

Na 2-3 porce potřebujeme:

cca 300 – 400 g hlívy ústřičné

1 cibuli

koření:

sůl, pepř

1 ČL sladké papriky

1 ČL drceného kmínu

3 kuličky nového koření

1 bobkový list

1 ČL majoránky /další koření dle chuti a preferencí/

1 stroužek česneku

1 PL protlaku nebo pasírovaných rajčat

100 g celeru/kořene petržele

/obvykle vařím guláš rovnou z více dávek, klidně z čtyřnásobného množství všeho/

Postup:

  1. cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme v kastrolu dozlatova
  2. hlívu nakrájíme na proužky. (Klobouky hlívy jsou hezky měkké, zatímco nohy jsou dost gumové. Osobně nohy nekrájím, naopak nechám ve velkých kusech, které pak vylovím a rozmixuji, aby je nikdo nemusel žvýkat a také tím omáčku zahustím)
  3. hlívu nasypu na osmahlou cibuli, přidám koření (kromě majoránky) a pak na 3 – 5 min osmahnu
  4. přidám protlak a zaleju vodou, vše vařím cca 15 min
  5. mezitím si připravím celer či petržel (kombinuji obojí, ale je to asi jedno) a povařím ho
  6. povařenou kořenovou zeleninu rozmixuji spolu s nohami hlívy mixérem pokud možno úplně najemno
  7. rozmixovanou hmotou zahustím omáčku
  8. nakonec přidáme majoránku a utřený česnek, případně ještě dochutíme

Podáváme s žitným chlebem, žitnými krutony či topinkou, případně žitnými těstovinami nebo s několika brambůrkami ve slupce.

Já si tedy vždycky pomlasknu. Ale je fakt, že třeba dcera se mnou tohle nadšení zrovna nesdílí. Tak jí vždycky odrecituji, jak je to super zdravá houba a poprosím jí, aby si dala aspoň špetku téhle meducínky :-).

Hlíva totiž: příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, zvyšuje i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň. Má i účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin… Ta odolnost vůči virům se nám zejména teď moc hodí :-*

Inspiraci pro tento guláš i další metabolické dobroty jsem čerpala na skvělých stránkách: vitalenergie.cz