O ZDRAVÉM JÍDLE S POHÁDKOVÝM KONCEM

Už malým špuntům jsem se snažila vnutit, že mají jíst zdravě. Co vnutit, pokoušela jsem se o nenásilnou a nevtíravou propagandu formou pohádky.

Takhle například proti zdravému stravování původně protestuje v oné pohádce skřítek Kulda:

Špenát, salát, brokolice,
zelené jsou převelice.
Jestli mi je chcete dát,
říkám, že je nemám rád.

Mrkev, květák, kukuřice,
kapustu? – už nikdy více.
Nezkoušejte se mě ptát,
zeleninu nemám rád.

Hrášek, čočka, podzemnice,
ať to radši jedí mšice.
Nebudu vám přece lhát,
luštěniny nemám rád.

Jabko, hruška, mandarinka,
není správná laskominka.
Ovoce moc nemám rád,
na to dneska nemám hlad.

Bonbón, želé, čokoláda,
žvýkačka a marmeláda.
Nechávám si o nich zdát,
ty mám doopravdy rád.
(Ať mám nebo nemám hlad.)

Nicméně v pohádce to samozřejmě šikovný klučík Kulda pochopí a ve finále už po bonbonku ani nevzdechne a pochutná si na skvělých květákových placičkách.

Ale proč o tom zrovna teď píšu? Protože jsem své Skřítky vytáhla z hrnku i z pospávání v knihovně a nachystala je na dobročinnou burzu, která proběhne tuhle neděli v La Fabrice a o které vám chci dát vědět. Budou se tu od 15ti hodin prodávat mraky knih českých autorů s podpisy a celý výtěžek půjde na nákup dárků pro konkrétní vybrané děti z organizace Klub svobodných matek, ke kterým Ježíšek zatím moc nechodil. Tak kdo to má za bukem a chtěl by knihu s podpisem pod strom, a ještě tím pomoct, může vyrazit.

PS: Bude tam i spousta hostů a muziky, vloni se knihy vyprodaly za dvě hodiny, ale program je až do večera, vstup volný. Více info tady: Ježíšek z La Fabriky – dobročinná knižní burza

PS2: Já vím, já vím, ta pohádka má rozuzlení, které je v přímém rozporu s reálnými zkušenosti rodičů. Ano, včetně těch mých. Ale kde jinde než v pohádce by to mělo takhle krásně nereálně dopadnout…

Den 95 – 98

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *